Ventilatie

Het ventileren van een woning is absoluut noodzakelijk. Om goed te ventileren volstaat het echter niet om de ramen en deuren van uw woning open te zetten. Goed ventileren is enkel mogelijk met een deftig ventilatiesysteem, dat u kan vinden bij WUYTENS BV.B.A. Bovendien zijn er verschillende soorten ventilatiesystemen zoals ventilatiesysteem A, ventilatiesysteem B, ventilatiesysteem C of ventilatiesysteem D (ook wel ventilatiesysteem D+ genoemd).

NIEUW 2018: REINIGING VAN LUCHTKANALEN: GA NAAR DE VOLGENDE LINK  https://www.hamstercleaning.com/reinigen-ventilatie

MET ALS PROMOTIECODE WUYTENS

Soorten Ventilatiesystemen

Ventilatiesysteem A

Om te beginnen kunt u kiezen voor natuurlijke ventilatie met ventilatiesysteem A. Bij dit ventilatiesysteem gebeuren zowel de luchtaanvoer als de luchtafvoer natuurlijk. Zo gebeurt de toevoer van verse lucht via ventilatieroosters, die bijvoorbeeld geplaatst worden in de ramen van uw woning. De vervuilde lucht wordt via een verticaal kanaal afgevoerd. Een nadeel van ventilatiesysteem A is dat u afhankelijk bent van het weer; zo werkt dit type bijvoorbeeld moeizaam bij mistig weer en overdreven bij winderig weer, door koude tocht.

 

Ook esthetisch is ventilatiesysteem A niet de beste optie: de natuurlijke afvoer bestaat uit een trekkende schouw van minstens 1 meter hoog die op uw dak geplaatst wordt. Daarom kiest u beter voor een ventilatiesysteem type D+ met warmterecuperatie van WUYTENS B.V.B.A.

Combinatie natuurlijke en mechanische ventilatie: ventilatiesysteem B en C

Ventilatiesystemen B en C combineren natuurlijke ventilatie met een mechanisch ventilatiesysteem. Zo gebeurt bij ventilatiesysteem B de aanvoer van verse lucht mechanisch via een ventilator en wordt de vervuilde lucht op natuurlijke wijze afgevoerd via ventilatieroosters op trekkende schouwen. Ventilatiesysteem C gebruikt het tegenovergestelde principe: de verse lucht wordt op natuurlijke wijze door ventilatieroosters aangevoerd terwijl een ventilator de vervuilde lucht mechanisch afvoert. Toch zijn deze systemen niet ideaal. Zo kan ook bij ventilatiesysteem B en C de aangevoerde lucht in koudere periodes een tochtgevoel veroorzaken en verbruiken beide systemen veel energie door de ventilatoren en het opwarmen van de koude lucht. Het ventilatierooster dat voortdurend openstaat bij ventilatiesysteem C is ook de ideale toegangspoort voor stof, spinnen en andere insecten. Daardoor vergt dit systeem redelijk wat onderhoud om de roosters schoon te houden. Bovendien kunnen buitengeluiden via de ventilatieroosters makkelijk uw woning binnendringen. Om al deze redenen opteert u best voor een ventilatiesysteem D+ met warmterecuperatie.

 

Mechanisch ventilatiesysteem: ventilatiesysteem D

Bij ventilatiesysteem type D gebeurt zowel de aan- als afvoer van lucht volledig op mechanische wijze. Ventilatiesysteem D zorgt voor toevoer van verse lucht via regelbare toevoermonden en voert de vervuilde lucht af via een ventilator. Een voordeel is dat de toegevoerde lucht permanent gefilterd kan worden. Ventilatiesysteem D vraagt als onderhoud slechts het reinigen van de filters, maar dat weegt niet op tegen de verschillende voordelen van het systeem. Bovendien kunt u ook kiezen voor balansventilatie met ventilatiesysteem D+, dat u voorziet van ventilatie met warmteterugwinning. Bij de balansventilatie met warmterecuperatie zorgt een warmtewisselaar ervoor dat de warmte uit de verbruikte lucht wordt gehaald en opnieuw wordt afgegeven aan de verse lucht. 

Wilt u graag een ventilatiesysteem waarmee u uw woning op een energiezuinige manier kan ventileren? Neem dan snel contact op met WUYTENS B.V.B.A.! Wij kunnen samen met onze partners kijken naar de beste oplossing van jullie wensen.